Toevoegen aan favorieten

Home » Sinterklaasweetjes » Schoen zetten

De schoen zetten met Sinterklaas

In Nederland zet men vanaf de 15e eeuw de schoen. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Nu is het Sinterklaasfeest een familiefeest en zetten kinderen hun schoen in de kamer bij de schoorsteen.

Schoen zetten

Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427 in de Sint Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, sinterklaasavond. Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas.

Uit de 16e eeuw bestaan beschrijvingen van het schoenzetten door kinderen in de huiskamer. Kunstschilder Jan Steen heeft in de 17e eeuw de sinterklaasochtend op twee schilderijen vastgelegd. Daarop is ook goed te zien wat de kinderen in hun schoen kregen. Vaak was dat snoepgoed zoals speculaas, kruidnoten, pepernoten, marsepein en speelgoed. Opvallend is dat vooral jongens een roe of zakje zout in de schoen vonden.

Tegenwoordig zetten kinderen hun schoen bij de kachel vanaf het moment dat de Sint in het land is aangekomen. Sinterklaas en Zwarte Piet komen namelijk die nacht binnen via de schoorsteen. De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers in hun schoen. Bij de schoen kan soms een glaasje water staan voor de Sint. Of er ligt een tekening. En vaak zelfs een wortel of suikerklontjes voor het paard van Sinterklaas. Dat paard kan over de daken lopen.

Bron: Wikpedia

 

Meer Sinterklaas geschiedenis

pepernoten

5dec.nl