Toevoegen aan favorieten

Home » Sinterklaasweetjes » Geschiedenis Sinterklaas

Geschiedenis Sinterklaas

Veel tradities in het huidige sinterklaasfeest gaan terug tot Nicolaas van Myra, de Lycische bisschop uit Myra, hoewel er ook oudere elementen zijn.

Doorgaans heeft de Sint een lange witte baard. Sinterklaas rijdt op een schimmel over de daken van de huizen. Sinds begin jaren '90 van de vorige eeuw heeft het paard in Nederland een naam: Amerigo. In België heet het paard Slecht Weer Vandaag.

Ontstaan van het Sinterklaasfeest

Oorspronkelijk werd Sint-Nicolaas alleen in het oosten van Europa geëerd. In de 13e eeuw werd besloten dat zijn naamdag ook in het westen een van de belangrijkste feestdagen was; in die tijd werd het sinterklaasfeest in Utrecht al gevierd door de schoen van vier arme kinderen te vullen met geldstukken, in andere steden werd ook iets voor de armen gedaan.

Na de Nederlandse Opstand probeerden calvinistische predikanten het sinterklaasfeest af te schaffen, omdat het te veel heidense elementen bevatte. Het feest was echter zo populair dat dit streven weinig succes heeft gehad, ook bij het protestantse volksdeel. Verder zijn er parallellen te trekken met de heidense god Wodan, deze rijdt ook op een schimmel, de achtbenige Sleipnir, waarmee hij door de lucht vliegt.

Herkomst van de naam Amerigo

Tijdens de landelijke intocht in Elburg in 1990 werd de rol van het paard van Sinterklaas vertolkt door een politiepaard met de naam Amerigo, vernoemd naar Amerigo Vespucci.

Sinds deze intocht is de naam Amerigo algemeen ingeburgerd als verwijzing naar het paard van Sinterklaas. Vóór 1990 werd het paard van Sinterklaas meestal simpelweg "het paard van Sinterklaas" genoemd of "de schimmel", hoewel Sinterklaas tijdens zijn landelijke intocht van 1986 in Zutphen de naam "Jasper" gebruikte voor zijn paard. Het paard Amerigo dat bij de intocht gebruikt wordt is getraind als politiepaard door Pieter Wiersinga, hoofd Koets- en Rijstal van de Koninklijke Stallen in Den Haag.

Op Wikipedia is nog veel meer te vinden over de geschiedenis van de persoon Sinterklaas en het Sinterklaasfeest zoals wij dat vieren >> Sinterklaas op Wikipedia

Waarom op 5 en niet op 6 december?

6 December is niet de verjaardag, maar de sterfdag is van Nicolaas, na zijn dood werd Nicolaas heilig verklaard en vanaf toen heette hij Sint Nicolaas. In die tijd is Sint Nicolaas "Sinterklaas" gaan heten.

Vroeger begon een nieuwe dag niet om 12 uur 's nachts zoals het nu is maar om 6 uur 's avonds. Vroeger na 6 uur in de avond was het dus al direct 6 december de sterfdag van Sinterklaas welke wij nu kennen als het Sinterklaasfeest. Daarom valt pakjesavond niet op 6 maar op 5 december.

Meer Sinterklaas geschiedenis

pepernoten

5dec.nl